Mediation ouderschapsplan

Met een ouderschapsplan zorgt u dat belangrijke zaken goed geregeld zijn voor uw kind(eren) en voor beide ouders. Met professionele mediation bij het opstellen van een ouderschapsplan lost u conflicten op en maakt u heldere afspraken. We houden rekening met de ontwikkeling van uw kind of kinderen tijdens en na de scheiding.

 • Gratis intakegesprek: binnen 1 week een afspraak
 • Gezamenlijk een ouderschapsplan opstellen en conflicten oplossen
 • Mediation in Almere, Lelystad of bij u thuis
 • Nieuw: Mediation op kantoor of online
 • Doel: een plan dat werkt voor het kind en beide ouders
 • Praktische, financiële en juridische zaken binnen het ouderschap goed geregeld

Maak een afspraak voor een geheel vrijblijvend intakegesprek voor mediation bij het opstellen van een ouderschapsplan. U kunt vaak al binnen een week terecht.

Ouderschapsplan opstellen tijdens een scheiding

Het opstellen van een ouderschapsplan is verplicht bij een relatiebreuk, de ontbinding van een geregistreerd partnerschap en samenwonende ouders die gezamenlijk gezag hebben over een of meerdere kinderen. U gaat van een partnerschap naar een ouderschap: het vertrouwde gezin wordt vervangen door twee (eenouder)gezinnen, dus moet u samen met uw ex-partner het ouderschap opnieuw inrichten. U kunt het ouderschapsplan altijd herzien wanneer de afspraken niet meer actueel zijn.

Mediation ouderschapsplan: conflict oplossing

Bij een scheiding gaat u van partnerschap naar ouderschap. Wanneer er conflicten zijn tussen beide ouders, is het vaak onmogelijk om zonder tussenkomst van een onpartijdige bemiddelaar een goed ouderschapsplan op te stellen. Terwijl het er juist om draait dat de afspraken niet alleen op papier staan, maar ook wérken voor het kind en de ouders, zodat u en uw ex-partner de opgestelde afspraken kunnen naleven.

Kindgesprekken zijn optioneel. Uw kind kan in een gesprek met de mediator vertellen wat zijn wensen zijn, zodat we hier bij het ouderschapsplan rekening mee kunnen houden.

Voordelen van mediation

 • Beide partners kunnen hun wensen uitspreken
 • Onafhankelijke mediator bemiddelt tussen u en uw ex-partner
 • Oplossing van conflicten
 • De beste situatie creëren voor uw kind(eren) en voor beide ouders

Kosten mediation bij ouderschapsplan

De kosten voor mediation bij het opstellen van een ouderschapsplan zijn afhankelijk van de complexiteit van de conflicten en de benodigde tijd om tot een goed werkend plan te komen. De kosten van mediation zijn € 175,- per uur inclusief btw. Over het algemeen betalen beide partijen de helft van dit bedrag: € 87,50 per uur. Mediation bij een ouderschapsplan omvat gemiddeld twee tot vijf gesprekken met u en uw ex-partner. Maak een afspraak voor een gratis intakegesprek:

Rechtsbijstand via verzekeraar of gesubsidieerde rechtsbijstand

In sommige gevallen kunt u een vergoeding krijgen voor de kosten van mediation bij het opstellen van een ouderschapsplan.Er zijn rechtsbijstandsverzekeringen die deze kosten dekken. Heeft u een rechtsbijstandsverzekering, dan kunt u dit in uw polisvoorwaarden controleren. Indien u hiervoor niet bent verzekerd en u het tarief niet kunt betalen, dan kan de mediator voor u een subsidie aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Wat staat er in het ouderschapsplan?

Samen met de mediator en uw ex-partner stelt u het ouderschapsplan op. Hierin staat in ieder geval vermeld:

 • Zorgregeling: de verdeling van de zorg en opvoeding van uw kind(eren)
 • Omgangsregeling: de omgang van uw kind(eren) met beide ouders
 • Delen van informatie: de wijze van communicatie tussen beide ouders over belangrijke zaken
 • Alimentatie: verdeling van kosten van de zorg en opvoeding

Daarnaast bepaalt u samen met uw ex-partner wat u in het ouderschapsplan wilt zetten. Zaken die belangrijk voor u zijn, zoals bepaalde regels en opvattingen omtrent de opvoeding, omgang met de familie, medische zorg en school- en studiekeuze kunt u ook opnemen in de afspraken.

Mediation traject bij opstellen ouderschapsplan

Mediation bij een ouderschapsplan omvat gemiddeld twee tot vijf gesprekken met u en uw ex-partner. De onderstaande stappen doorlopen we gedurende het traject:

 1. Intakegesprek: we bespreken de rollen en verwachtingen van het mediation traject en het ouderschapsplan.
 2. Mediation: gedurende enkele gesprekken bespreekt de mediator met u en uw ex-partner uw wensen omtrent de praktische, financiële en juridische aspecten van de opvoeding van uw kind(eren). De mediator is onafhankelijk en laat beide partijen aan het woord.
 3. Zodra u en uw ex-partner een akkoord bereiken, maken we heldere afspraken die voor beide ouders en het kind acceptabel zijn. De mediator stelt het overeengekomen ouderschapsplan op dat beide ouders dienen te ondertekenen.

Afspraak maken met de mediator

Stel uw ouderschapsplan op met een onafhankelijke en onpartijdige mediator om de zaken zo goed mogelijk te regelen voor uw kinderen. Bel 0320 331 300, stuur een e-mail of vul het contactformulier in.

Contactgegevens

 0320-331300
 06-10783799
info@wb-mediation.nl

Zilverparkkade 7
8232 WJ Lelystad

Openingstijden

Maandag 09:00 – 17:00
Dinsdag 09:00 – 17:00
Woensdag 09:00 – 17:00
Donderdag 09:00 – 17:00
Vrijdag 09:00 – 17:00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten